Endokrinológiai hipertónia


  • Milyen ételeket nem szabad fogyasztani magas vérnyomás esetén
  • Hipertóniám van szültem

Bérczy Judit Létrehozva: Bár gyógyszeres endokrinológiai hipertónia az állapot normalizálható, azonban vannak olyan esetek, amikor a kitartó kezeléssel sem javul a hipertónia. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elárulja, mi állhat ennek hátterében.

magas vérnyomású cukorbetegség hipertónia 3 fokozatú prognózis

Magyarországon számtalan magas vérnyomásban szenvedő beteg van, viszont a kezelt paciensek egy részénél nem használ a gyógyszeres terápia. Pedig a vérnyomás sikeres csökkentése fontos lenne, hiszen olyan szövődményekhez vezethet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus. Amennyiben másodlagos hipertóniával állunk szemben - azaz amikor a vérnyomás emelkedését valamilyen szervi zavar okozza- fontos, hogy kiderüljön, mi is eredményezi a kiugró értéket, hiszen csakis így lehet kezelni a problémát.

Ezek a koronavírus tünetei és szövődményei Hirdetés A magas vérnyomás betegségnek két nagy csoportját különböztetjük meg: létezik elsődleges és másodlagos formája. Hogy melyikről van szó, az attól függ, hogy meghúzódik-e valamilyen betegség a hipertónia mögött, vagyis van-e valamilyen állapot, ami provokálja a vérnyomás emelkedését- ekkor másodlagos magas vérnyomásról beszélünk. Ennek gyanúja akkor merül fel, ha három különböző gyógyszeres, kombinált kezelésre sem reagál az illető. Éppen ezért ilyenkor fontos hormonális probléma után is kutakodni, ugyanis igen gyakori, amikor az endokrin rendszer zavara okozza a hipertóniát.

Conn szindróma a hipertónia hátterében Prof. Morris Brown, a Cambridge University munkatársa egy friss közleményben a magas vérnyomás hátterében gyakran endokrinológiai probléma áll- pontosabban az aldoszteron nevű hormon zavara.

magas vérnyomás a szoptatás során magas vérnyomás elleni tabletták ártalma

Ez az anyag szabályozza ugyanis a só szintjét a vérben, így ha túl sok van ebből a hormonból, akkor egyértelmű, hogy a só mennyisége is megemelkedik. A tudósok nemrégiben közzétették, hogy némely betegnél, akik nem reagálnak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre, nem rákos daganatot találtak a mellékveséjükön, ami az aldoszteront termeli.

Hormonzavar is állhat a magasvérnyomás hátterében endokrinkozpont. A néma gyilkosnak is nevezett állapot olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint pl. Előfordulhat azonban, hogy hiába a gyógyszeres terápia, a beteg értékei nem javulnak. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint ebben az esetben nem kizárt, hogy hormonális zavar áll a háttérben. A magasvérnyomás korunk egyik népbetegségének számít, és egy bizonyos kor felett egyre gyakrabban diagnosztizálják.

Ezt az állapotot Conn szindrómának endokrinológiai hipertónia, és a kutatások szerint 4-ből 1 embernél ez az oka a sikertelen hipertóniakezelésnek. Milyen tünetekkel jár a Conn szindróma?

Mi az a PCOS és hogyan kezelhető?

A betegségre hívhatja fel a figyelmet, de legalábbis gyanút ébreszthet egy másik fontos tünet: a vér káliumtartalmának csökkenése, amiért a beteg izomfájdalomról, indokolatlan izomlázról, illetve izomgyengeségről panaszkodik. Mindemellett előfordulhat szívritmuszavar is.

  • Gyógyszer a magas vérnyomásért 2020
  • Vese hipertónia kialakulása

Bérczy Judita Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa. A pontos diagnózishoz vér-és vizeletminta szükséges, valamint képalkotó vizsgálat, hogy fel lehessen deríteni a betegség okát ami lehet pl. Az egyoldali  elváltozás, adenoma esetében a kórós oldal sebészi úton történő eltávolítása ad végleges megoldást, illetve ha  a probléma  mind  a két mellékvesét érinti, akkor ott kombinált gyógyszeres kezelés szükséges.

jó gyógyszer magas vérnyomás ellen magas vérnyomás esetén a fülbe lő

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt.